Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Γράμμα στη μάνα




Ξέρεις πως ήταν όταν ήμασταν μικροί και ο χρόνος φαινόταν να κυλάει πολύ αργα... Ένας χρόνος στο σχολείο μας φαινόταν τεράστιο διάστημα και οι τρεις μήνες των καλοκαιρινών διακοπών ήταν μια ολόκληρη ζωή και όταν επιστρέφαμε πίσω στο σχολείο οι συμμαθητές μας μας φαίνονταν σαν να μεγάλωσαν και να άλλαξαν. Έλεγες 'μαμά είμαι 16 χρόνων, μεγάλωσα πια, μπορώ να βγω έξω μέχρι αργά με τους φίλους μου, δεν είναι σαν πέρσι που ήμουν μόνο 15!'
 
Καθώς μεγαλώνουμε ο χρόνος φαίνεται να κυλάει πολύ πιο γρήγορα, με ρυθμούς ταχύτητας φωτός. Δεν θυμάσαι πότε ήταν που έκανες εκείνο το πάρτυ γενεθλίων με την παρέα σου και διασκέδασες με την ψυχή σου..ήταν πέρσι; πρόπερσι, πριν δύο ή τρία χρόνια; Μερικές φορές ξεχνάω πόσο χρονών είμαι. 31. 31. 31. Πότε θα το εμπεδώσω; Όταν γίνω 32; Ξεχνάω πόσο χρονών είναι ο Θ. Βρίσκω την ηλικία μου (=31), προσθέτω 4 και βρίσκω την ηλικία του. 35!! Wow... ήταν μόλις 29 όταν τον γνώρισα. Πότε έγινε αυτό;
 
Λοιπόν έχω καλά νέα! Όταν κάνεις μωρό....ο χρόνος αρχίζει να κυλάει και πάλι αργά....πολύ....α..ρ...γ...ά...! Δεν θυμάσαι τη μέρα που γέννησες σαν να ήταν χτες! Όυτε σκέφτεσαι ότι θυμάσαι όλα τα στάδια από τα οποία πέρασε το μωρό σου σαν να έγιναν πριν δύο μέρες. Όχι! Η μέρα που γέννησες (όταν έχεις ένα μωρό περίπου 12 μηνών όπως εγώ), ήταν πέρσι. Ακριβώς πέρσι. Όλα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο, ήταν πάρα πολλά! Δεν κύλησε όπως κυλάει το νερό στο ποτάμι. Προχώρησε αργά σαν μια φραγμένη λεοφώρος. Μα έγιναν όλα αυτά μέσα σε μόνο ένα χρόνο; Το μωρό μου γεννήθηκε και από ένα ακίνητο νεογέννητο κουταβάκι εξελίχθηκε σε ένα αεικίνητο τερατάκι με φτερά στα πανιά του σε μόνο 12 μήνες;
 
Περάσαμε από πολλά στάδια. Αϋπνία, θηλασμός, το πρώτο χαμόγελο, η πρώτη φορά που κάθησε, η πρώτη φορά που δοκίμασε στερεά τροφή, που στάθηκε, που μπουσούλησε, που έφαγε κάτι μόνος του με τα δαχτυλάκια του, που έβγαλε το πρώτο του δοντάκι, που έκανε το πρώτο του βήμα, και πάει λέγοντας! Α υπάρχουν και πολλά κενά μνήμης. Μπορεί να μη θυμάσαι κάτι που έγινε, ή να έχει σβηστεί από τη μνήμη σου μια ολόκληρη εβδομάδα, να μη θυμάσαι πράγματα που οι άλλοι σου λένε ότι έγιναν χτες.
 
Ναι ο χρόνος περνάει αργά γιατί γίνονται πολλά μέσα σε ένα χρόνο. Και τα ζεις, ζεις την κάθε μέρα η οποία είναι ξεχωριστή γιατί όλο και κάτι καινούριο θα συμβεί. Σίγουρα δεν υπάρχει ρουτίνα. Δεν προλαβαίνεις να βαρεθείς. Δεν προλαβαίνεις να καθίσεις.
 
Ξέρεις πως ήταν παλία. Είχες μια φορά το μήνα ραντεβού στο κωμμοτήριο για βάψιμο, κόψιμο, χτένισμα, στην αισθητικό για καθαρισμό, αποτρίχωση, laser, φρύδια - μουστάκι, στη κοπέλα που σου φτίαχνει τα νύχια σου. Μια φορά το μήνα για ψώνια (πρέπει να είμαστε μέσα στη μόδα έτσι;) Έπρεπε κάθε Σάββατο να πας για καφέ με τους φίλους σου, κάθε Κυριακή cinema, να μιλήσεις στο τηλέφωνο με την κολλητή σου για να πείτε τα νέα σας, να λιώσεις το μυαλό σου στον καναπέ βλέπωντας trash tv μέχρι να πεθάνεις από πλήξη!
Well, guess what? Όταν κάνεις μωρό απελευθερώνεσαι από όλα τα πιο πάνω!!!
 
Φοράς ότι να ναι, όπως να ναι! Βγάζεις τα φρύδια σου στα πεταχτά μέσα σε εκείνα τα δύο λεπτά που μπορεί να μείνεις μόνη σου στην τουαλέτα. Βάφεις μόνη σου τα μαλιά σου και τα νύχια σου όοοοοποτε βρεις χρόνο (εγώ βάφω τα νύχια μου στο αυτοκίνητο πριν ξεκινήσω για τη δουλεία, είναι η μόνη μισή ώρα της ημέρας που μπορώ να καθίσω ακίνητη για να στεγνώσουν). Δεν έχεις διάφορα reminders για ραντεβού στο κινητό σου και έχεις χαθεί από τους φίλους σου.
 
Και είναι τέλεια γιατί τώρα έχεις χάσει τον εαυτό σου σε κάτι που λέγεται μητρότητα. Περνάς όλο σου το χρόνο με ένα μικρό πλασματάκι που σου κάνει τη ζωή άνω κάτω αλλά παίρνεις τη μεγαλύτερη πληρότητα, ζεστασιά, αγάπη, ικανοποίηση, χαρά, πεταλούδες στο στομάχι, κλπ κλπ...που είχες ποτέ στη ζωή σου!!!
 
Και είναι τέλεια, είναι τέλεια, είναι τέλεια! Τίποτα δεν σε ρίχνει, ούτε το αφεντικό στη δουλεία, ούτε η κίνηση, ούτε που ξέχασες το κινητό σου κάπου που δεν θυμάσαι, ούτε που έχασες τη βέρα σου (ναι το έχω πάθει και αυτό - καλά να πάθω όμως αφού λέω όλα αυτά τα κακά πράγματα για το γάμο, χεχε!)
 
Ναι ο χρόνος κυλάει αργά και μ'αρέσει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου